Vseslovenski startup vikend: 5 mest, 6 lokacij, 393 študentov in 42 poslovnih idej! - Netokracija.si

Vseslovenski startup vikend: 5 mest, 6 lokacij, 393 študentov in 42 poslovnih idej!

Pretekli vikend je bila Slovenija v znamenju Startup vikendov, ki so potekali v okviru globalnega tedna podjetništva. Študenti petih univerzitetnih mest (Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Nova Gorica in Koper) so na šestih lokacijah razvijali in kalili svoje podjetniške ideje po najsodobnejših metodologijah (d.school, lean startup in business model generation). Delo je potekalo od petka, 22.11., do sobote, 23.11., v Mariboru, Kopru, Novi Gorici in Novem mestu, oziroma do nedelje, 24.11., na dveh lokacijah v Ljubljani.

Startup vikend Maribor
Zmagovalci Startup vikenda v Mariboru (foto: Tovarna podjemov)

Pretekli vikend je bila Slovenija v znamenju Startup vikendov, ki so potekali v okviru globalnega tedna podjetništva. Študenti petih univerzitetnih mest (Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Nova Gorica in Koper) so na šestih lokacijah razvijali in kalili svoje podjetniške ideje po najsodobnejših metodologijah (d.school, lean startup in business model generation). Delo je potekalo od petka, 22.11., do sobote, 23.11., v Mariboru, Kopru, Novi Gorici in Novem mestu, oziroma do nedelje, 24.11., na dveh lokacijah v Ljubljani.

Startup vikendi so se začeli s predstavitvijo samega dogodka, nato so študenti s podjetniškimi idejami te javno predstavili in poskušali k sodelovanju pritegniti druge udeležence, ki niso imeli lastne ideje, in tako sestavili ekipe za delo čez vikend. Oblikovale so se odlične interdisciplinarne skupine študentov različnih fakultet, kjer je vsak član s svojim znanjem in idejami pripomogel k boljši realizaciji ideje. Sledilo je motivacijsko predavanje, ki je udeležence še bolj vzpodbudilo za delo in jim dalo zagon za dvodnevno akcijo, nato pa aktivno delo v skupinah dolgo v noč. Najvztrajnejši so na kraju dogodka tudi prenočili in ob jutranji zarji nadaljevali z delom.

Namen startup vikendov je, da študenti v enem vikendu zgradijo prototip in poslovni model svoje rešitve, in postavijo temelje za nadaljnji razvoj ideje.  Ob aktivni pomoči lokalnih uspešnih podjetnikov, mentorjev in ostalih svetovalcev, ki so jim s svojim znanjem in izkušnjami pomagali do čim boljšega modela oz. prototipa podjetja, jim je to tudi uspelo.

1425793_644790712239422_174143117_n
Vseslovenski startup vikend je zbral 393 študentov (foto: Tehnološki park Ljubljana)

Odziv presegel pričakovanja

Odziv prijavljenih študentov je presegel pričakovanja organizatorjev, saj se je startup vikendov v vseh krajih skupaj udeležilo 393 študentov, identificiralo se je 82 zanimivih idej, na 42 idejah pa so skupine aktivno delale celotni vikend in jih zadnji dan predstavile pred komisijo.

Komisijo so sestavljali mentorji in med vsemi idejami, ki so se predstavile, izbrali zmagovalca. V Ljubljani na Tehnološkem parku Ljubljana je zmagala skupina z idejo “DeTENS” in v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju ideja “HerbTank”. V Mariboru je na zmagovalno stopničko stopila skupina študentov z idejo “Pečica s pametnim steklom”, v Novi Gorici je zmagala ideja “FOREST SPIRIT – blagovna znamka vrhunskih lovskih oblačil”, v Kopru ideja “Prototip S – multifunkicionalne študentske mize” in v Novem mestu ideja “Helth E – app za pomoč potrošnikom pri izbiri zdrave prehrane”. Poleg novih poznanstev in druženja z uspešnimi ljudmi so udeleženci pridobili tudi konkretna poslovna in podjetniška znanja in se ob tem predvsem zelo zabavali.

Udeleženci Startup vikenda v Mariboru so o startup vikendu povedali:

Všeč mi je bilo, da smo nekaj novega spoznali, nove načine, ljudi. Spoznali smo tudi “canvas modele” in kako bi se stvari sploh lotili. Najboljša izkušnja do sedaj.
Aljoša Klajderič, član zmagovalne podjetniške skupine pečica s pametnim steklom

Udeležba na Startup vikendu se mi je zdela koristna. Za startup vikend sem izvedel pred dvema tednoma in sem si mislil “zakaj pa ne”, idejo imamo in jo lahko še naprej razvijemo. Dosti sem se naučil, še posebej o poslovanju in uporabniški izkušnji. Mentorji so bili fenomenalni, prijazni, s koristnimi nasveti. Ideje še nismo realizirali, vendar pa bomo s tem nadaljevali v prostem času.
Romano Pravdič, član podjetniške skupine z idejo Virope.

Drugi startup vikend že marca 2014!

Zaradi velike odzivnosti in interesa študentov bo v marcu 2014 ponovitev startup vikenda, zato vsi v nizek štart, da ne zamudite roka za prijavo!

Enotno podjetniško akcijo za mlade so organizirali člani konzorcija Zavod Ypsilon, Tehnološki park Ljubljana d.o.o., Ljubljanski univerzitetni inkubator d.o.o., Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerza v Mariboru, Primorski tehnološki park d.o.o., Univerzitetni inkubator Primorske d.o.o. ter Razvojni center Novo Mesto d.o.o. in sicer v okviru programov Iniciative Start:up Slovenija in 47 visokošolskih zavodov, v okviru petih univerzitetnih oziroma visokošolskih središč. Izvedbo projekta pa sta omogočila agencija SPIRIT in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Vodnik

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.