Webfest.Me: Začel se je regionalni internetni festival WebFest.me, ki burka morje v Budvi - Netokracija.si

Webfest.Me: Začel se je regionalni internetni festival WebFest.me, ki burka morje v Budvi

Festival WebFest.Me, ki se osredotoča na promocijo in napredek interneta ter družbe v celoti, se je danes, petič zapovrstjo, pričel v črnogorskem obmorskem letovišču Budva. Pod njegovim okriljem poteka spletno tekmovanje za najboljše spletno mesto oz. spletni projekt in konferenca, ki se ukvarja z različnimi področji spletne industrije.

Festival WebFest.Me, ki se osredotoča na promocijo in napredek interneta ter družbe v celoti, se je danes, petič zapovrstjo, pričel v črnogorskem obmorskem letovišču Budva. Pod njegovim okriljem poteka spletno tekmovanje za najboljše spletno mesto oz. spletni projekt in konferenca, ki se ukvarja z različnimi področji spletne industrije.

Predrag Lešić, direktor podjetja Domain.me, odpira konferenco WebFest.Me (Foto: Marina Filipović Marinshe)

Recept za uspeh startupa: ideja, strast, ekipa, znanje in zabava
Joško Mrndže iz Google Adriatics, Dejan Nikolić iz satiričnega portala Njuz.net in Ivan Brezak Brkan, ustanovitelj Netokracije, so debatirali o ‘buzzwordu’ konference, startupih. Sogovorniki so se strinjali, da so glavne sestavine uspeha startupa uporabna ideja, strast, dobra ekipa, znanje in zabava.

Mrndža trdi, da je Google uspešen, ker ima startup kulturo. ‘Startupi z idejami in željami po nastopu na globalnem trgu imajo prostor za razvoj z internetom kot orodjem in Googlom kot platformo. Kljub recesiji je ta svet zelo dinamičen in poln potencialov.’

Njuz.net ni bil načrtovan. Začel se je z zapisi na Facebooku in nato prek intenzivnega deljenja zapisov prek srbske internetne skupnosti eksplodiral ter se zaradi želja bralcev razvil v današnjo obliko. ‘Ko vzpostavljate svoj posel, je vedno nekaj posebnega. Misliti morate na to, kaj mu bo prineslo rast in denar,’ pravi Dejan Nikolić. Njuz.net pripravljajo tudi v angleščini in poskušali se bodo znajti v areni, v kateri jim bodo konkurentje spletna mesta kot je The Onion, ki jim je bil inspiracija za začetek Njuza. ‘Nisem še slišal, da bi na ameriškem tržišču uspelo spletno mesto, ki temelji na vsebini. Mi bomo poskusili.’

Netokracija, katere slovensko različico pravkar prebirate, se je začela kot osebni blog Ivana Brezaka Brkana. ‘Kar nekaj let je trajalo, da so se stvari razvile. V tem času sem se naučil prodaje, kako dvigniti slušalko in vzpostaviti partnerstva in posle. Večina samo sedi in čaka, a oglaševalci ne pridejo sami. Ocenjujem, da je največji problem v startupih ta, da nihče ne prodaja. Ne pozabite na princip ABC (always be closing), vedno zaključi posel, posebej pa se posvetite mreženju. Ljudje so tisti, ki vam lahko pri poslu pomagajo,’ svetuje. 

foto: Marina Filipović Marinshe

Čile: 40.000 dolarjev za izbrane startupe iz tujine, rok za prijavo: 8. oktober 
Čilska vlada se je lotila zanimivega projekta, namenjenega startupom, imenovanega preprosto Start-Up Chile. Ustanovila je svoj startup, katerega funkcija je, da privabi tuje startupe v Čile. V rokah imajo odlično orodje: denar. Tujim podjetnikom tako rekoč podarijo 40.000 ameriških dolarjev nepovratne investicije v gotovini, vize za tri člane startup tima in zagotovijo delovni prostor.  V zameno mora startup šest mesecev preživeti v Čilu in tam razvijati svoje poslovanje. To je vse. Država ne zahteva nič od njega, niti zaslužka niti lastništva podjetja.

Carolina Rosi, Start-up Chile (Foto: Marina Filipović Marinshe)

Pekleni plan Čila je predstavila Carolina Rosi iz Start-Up Chile. ‘Naš cilj je, da Čile postane inovacijski center Južne Amerike,’ pravi. Država ima zaradi svojih naravnih danosti malo stikov s sosednjimi državami. Obkrožena je namreč z gorami, morjem, puščavo in ledenikom, zato diha skoraj kot otok. Njihovo gospodarsko ministrstvo želi zato vzpodbuditi podjetniški duh, motivacijo in povezovanje  s podjetniki iz tujine. Po ideje, kako privabiti tuje startupe, so odšli v Silicijsko dolino. Ugotovili so, da je večina tujcev v ZDA nezadovoljna s tem, da imajo nenehne težave z vizami in delovnimi dovoljenji, kar so v Čilu poenostavili.

Dober motiv je tudi začetni vložek čilske vlade, 40.000 ameriških dolarjev, ki jih program dobi iz davka, ki ga plačajo velika rudarska podjetja. ‘Čile je mala država v merilu držav Južne Amerike, a to je lahko tudi prednost. Pri nas lahko z nizkimi stroški podjetje odprete v sedmih dneh. Delamo na tem, da bi ta čas skrajšali na 24 ur in stroške znižali na nič. Ključna zadeva je torej, da ni drugih pogojev kot ostati pol leta v Čilu in tam ustvarjati. Naš cilj je privabiti tisoč startupov do leta 2014 in pozicionirati Čile kot najboljšo državo za začetek poslovanja,’ pravi Rosijeva. Kje pa so koristi za Čile? Vpliv na lokalno kulturo in deljenje znanja, saj se podjetniki udejstvujejo v aktivnostih, kot so obiski univerz, šol, združenj.

Trenutno je v teku šesti krog izbire startupov, rok za prijavo je 8. oktobra. Do zdaj je bilo v programu udeleženih 402 projektov, izbranih med skupno 3811 prijavami iz 70 držav. Med drugim so pri njih začeli poslovati Babelverse, glasovni prevajalni sistem, ki ga uporabljajo tudi v Beli hiši.

 

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Vodnik

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.