WLAN SLOVENIJA: Odprto brezžično omrežje Slovenije

WLAN SLOVENIJA: Odprto brezžično omrežje Slovenije

Iniciativa wlan slovenija svoje začetke beleži v letu 2009, ko je končno uresničila svojo idejo o brezžičnem omrežju po Ljubljani. Ideja se je širila in kmalu prerasla v projekt, ki danes beleži že veliko število uporabnikov. Odprtost, dostopnost, sodelovanje, mreženje in strpnost so temeljne vrednote, ki odlikujejo uspešno iniciativo.

wlan slovenija
Bi delili internet z drugimi?

Kaj pravzaprav je wlan slovenija, se sprašujete? Gre za pobudo za izgradnjo skupnega odprtega brezžičnega sistema, pri katerem lahko sodeluje kdor želi. Prav zato je projekt zelo organski – več je uporabnikov, večji je obseg omrežja. Pobudniki vas torej vabijo, da tudi sami sodelujete!

Osnovna zamisel je, da posameznik postavi odprto in prosto dostopno brezžično računalniško omrežje, oz. free WiFi točko. Ker se pri iniciativi zavedajo, da je kaj takega za marsikoga tehnično prenaporno, imate možnost tudi ponuditi svojo streho, balkon, okno ali kako drugo visoko ležečo lokacijo, za katero menite, da bi lahko oddajala dober signal širši okolici. Pri wlan slovenija so problem zaskrbljenosti in nepoznavanja orodij za omrežje pri uporabnikih vzeli zelo resno in se tako maksimalno potrudili, da so naredili vso tehnologijo kar se da enostavno za uporabo. Kot uporabnikom vam torej ni potrebno skrbeti za varnost vašega omrežja, saj imate popoln pregled nad svojim deljenjem.

Trenutno je v Sloveniji aktivnih nekaj čez 370 točk, a ta številka niha, zato lahko na njihovi strani redno spremljate tudi statistiko. Potencialnih točk je seveda veliko več, kot aktivnih, nekateri aktivni uporabniki tudi izklopijo svoje točke. A vseeno, število aktivnih točk vztrajno raste, njihove lokacije pa si lahko ogledate tudi na zemljevidu. Signal oziroma povezljivost posameznih točk niha, in sicer se lahko na točko povežete na deset pa tudi do več sto metrov razdalje.

Zemljevid internetnih točk po Sloveniji. Vir: wlan slovenija
Zemljevid internetnih točk po Sloveniji.
Vir: wlan slovenija

Iniciativa nadebudnih študentov računalništva

Ideja o vzpostavitvi neodvisnega brezžičnega omrežja v Sloveniji, ki je pri nas zaživela pred 6 leti, je bila med drugim tudi plod dveh študentov fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Mitar Milutinovič, ki je trenutno doktorski študent na univerzi v Berkeleyu, in Jernej Kos sta le del velike ekipe, ki stoji za projektom. Sicer je v iniciativi tistih aktivnih le okrog 5 ali 6, medtem ko projekt, ki je zasnovan zelo organsko, združuje veliko število ostalih članov, ki so tam vsak s svojim razlogom. Kot nam je zaupal Tomaž Toplak, član iniciative:

Veliko je takšnih, ki omrežje uporabijo za dostop do interneta, ker ga sami ne morejo imeti ali si ga ne morejo privoščiti. Veliko je tudi takšnih, ki verjamejo v idejo deljenja in imajo doma priključeno točko ter tako delijo del svoje internetne povezave z okolico. Nekaj je tistih, ki se v okviru omrežja družijo, oziroma so veseli, če lahko pomagajo pri projektih, ki imajo dobre cilje in namene. Spet drugi res verjamejo, da je projekt nekaj pomembnega in pomagajo pri razvoju programske opreme, pri izobraževanju, pri organizaciji delavnic in srečanj.

Pri iniciativi skrbijo tudi za gradnjo lastnih projektov, ki so interesno povezani z idejami omrežja. Na tem mestu je vredno omeniti projekt KORUZA, v katerem Luka Mustafa razvija brezžično optično komunikacijo, ki omogoča ogromno pasovno širino na razdalje do 100 m

Ni pa slovenska iniciativa edina v svojem delovanju. V Evropi je poznanih kar nekaj primerov podobnih iniciativ, ki sicer tehnično niso povsem enake kot slovenska, a imajo podobno idejo. Srečamo jih lahko v Nemčiji, Italiji in tudi Grčiji.

Projekt wlan slovenija je financiran predvsem iz strani podpornikov iniciative, ki lahko donirajo finančna sredstva ali programsko opremo. Skupaj z donatorji so tako do sedaj uspeli izpeljati projekt odpri okno, katerega namen je sprožiti rast točk omrežja v Ljubljani in je zelo enostaven za uporabnike. Prijavljajo se tudi na razne razpise, na katerih pa do sedaj še žal niso bili uspešni, zato vse, ki vidite potencial v njihovi ideji deljenja interneta, prostega dostopa do informacij in globalnega razvoja vabijo, da si ogledajo njihovo delo in k njemu prispevajo.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.