WLAN SLOVENIJA: Odprto brezžično omrežje Slovenije

Iniciativa wlan slovenija svoje začetke beleži v letu 2009, ko je končno uresničila svojo idejo o brezžičnem omrežju po Ljubljani. Ideja se je širila in kmalu prerasla v projekt, ki danes beleži že veliko število uporabnikov. Odprtost, dostopnost, sodelovanje, mreženje in strpnost so temeljne vrednote, ki odlikujejo uspešno iniciativo.

wlan slovenija
Bi delili internet z drugimi?

Kaj pravzaprav je wlan slovenija, se sprašujete? Gre za pobudo za izgradnjo skupnega odprtega brezžičnega sistema, pri katerem lahko sodeluje kdor želi. Prav zato je projekt zelo organski – več je uporabnikov, večji je obseg omrežja. Pobudniki vas torej vabijo, da tudi sami sodelujete!

Osnovna zamisel je, da posameznik postavi odprto in prosto dostopno brezžično računalniško omrežje, oz. free WiFi točko. Ker se pri iniciativi zavedajo, da je kaj takega za marsikoga tehnično prenaporno, imate možnost tudi ponuditi svojo streho, balkon, okno ali kako drugo visoko ležečo lokacijo, za katero menite, da bi lahko oddajala dober signal širši okolici. Pri wlan slovenija so problem zaskrbljenosti in nepoznavanja orodij za omrežje pri uporabnikih vzeli zelo resno in se tako maksimalno potrudili, da so naredili vso tehnologijo kar se da enostavno za uporabo. Kot uporabnikom vam torej ni potrebno skrbeti za varnost vašega omrežja, saj imate popoln pregled nad svojim deljenjem.

Trenutno je v Sloveniji aktivnih nekaj čez 370 točk, a ta številka niha, zato lahko na njihovi strani redno spremljate tudi statistiko. Potencialnih točk je seveda veliko več, kot aktivnih, nekateri aktivni uporabniki tudi izklopijo svoje točke. A vseeno, število aktivnih točk vztrajno raste, njihove lokacije pa si lahko ogledate tudi na zemljevidu. Signal oziroma povezljivost posameznih točk niha, in sicer se lahko na točko povežete na deset pa tudi do več sto metrov razdalje.

Zemljevid internetnih točk po Sloveniji. Vir: wlan slovenija
Zemljevid internetnih točk po Sloveniji.
Vir: wlan slovenija

Iniciativa nadebudnih študentov računalništva

Ideja o vzpostavitvi neodvisnega brezžičnega omrežja v Sloveniji, ki je pri nas zaživela pred 6 leti, je bila med drugim tudi plod dveh študentov fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Mitar Milutinovič, ki je trenutno doktorski študent na univerzi v Berkeleyu, in Jernej Kos sta le del velike ekipe, ki stoji za projektom. Sicer je v iniciativi tistih aktivnih le okrog 5 ali 6, medtem ko projekt, ki je zasnovan zelo organsko, združuje veliko število ostalih članov, ki so tam vsak s svojim razlogom. Kot nam je zaupal Tomaž Toplak, član iniciative:

Veliko je takšnih, ki omrežje uporabijo za dostop do interneta, ker ga sami ne morejo imeti ali si ga ne morejo privoščiti. Veliko je tudi takšnih, ki verjamejo v idejo deljenja in imajo doma priključeno točko ter tako delijo del svoje internetne povezave z okolico. Nekaj je tistih, ki se v okviru omrežja družijo, oziroma so veseli, če lahko pomagajo pri projektih, ki imajo dobre cilje in namene. Spet drugi res verjamejo, da je projekt nekaj pomembnega in pomagajo pri razvoju programske opreme, pri izobraževanju, pri organizaciji delavnic in srečanj.

Pri iniciativi skrbijo tudi za gradnjo lastnih projektov, ki so interesno povezani z idejami omrežja. Na tem mestu je vredno omeniti projekt KORUZA, v katerem Luka Mustafa razvija brezžično optično komunikacijo, ki omogoča ogromno pasovno širino na razdalje do 100 m

Ni pa slovenska iniciativa edina v svojem delovanju. V Evropi je poznanih kar nekaj primerov podobnih iniciativ, ki sicer tehnično niso povsem enake kot slovenska, a imajo podobno idejo. Srečamo jih lahko v Nemčiji, Italiji in tudi Grčiji.

Projekt wlan slovenija je financiran predvsem iz strani podpornikov iniciative, ki lahko donirajo finančna sredstva ali programsko opremo. Skupaj z donatorji so tako do sedaj uspeli izpeljati projekt odpri okno, katerega namen je sprožiti rast točk omrežja v Ljubljani in je zelo enostaven za uporabnike. Prijavljajo se tudi na razne razpise, na katerih pa do sedaj še žal niso bili uspešni, zato vse, ki vidite potencial v njihovi ideji deljenja interneta, prostega dostopa do informacij in globalnega razvoja vabijo, da si ogledajo njihovo delo in k njemu prispevajo.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Mobilno

Se lahko Honor 9 kosa z najboljšimi?

Honor 9 se zdi logična izbira za vse tiste, ki potrebujejo lepo oblikovan mobilni telefon z odličnimi specifikacijami.

Novica

Na spletu se najbolje nakupuje na gizzmo.si in mrpet.si!

Konferenca Ecommerce Day 2017 v Ljubljani je danes postregla z zmagovalci letošnjega izbora najboljših spletnih trgovcev. Glavna nagrada za večje spletne trgovce je pripadla trgovini gizzmo.si, glavna nagrada za manjše spletne trgovce pa mrpet.si.

Spletni marketing

Čez štiri dni v Ljubljani: Ecommerce Day 2017

Čez štiri dni se bodo strokovnjaki s področja spletne trgovine zbrali na enem mestu, na največji regijski konferenci o spletnem nakupovanju. Ecommerce Day 2017, ki ga organizirata Shopper's Mind Slovenija in Ceneje.si, se bo 28. in 29. novembra odvil v Ljubljani. Izkoristite izjemno priložnost in si zagotovite vstopnico za mreženje z več kot 200 strokovnjaki spletnega trženja.

Kultura 2.0

Zakaj si moraš poiskati službo v ‘digitalu’, razkriva Mak Kordić v 2. oddaji Digitalna kava

V drugi oddaji Digitalna kava smo govorili z Makom Kordićem, lastnikom in direktorjem digitalne agencije CNJ Digital. Mak pravi, da v znanju in idejah vidi moč, vse ostalo pa se da najeti.

Intervju

Strateg rasti: kdo je, kaj počne in kdo ga potrebuje?

Z razvojem tehnologije so se razvili tudi novi, digitalni poklici – delovna mesta z “nenavadnimi” nazivi in zadolžitvami. Kdo je growth strategist ali po slovensko strateg rasti? Kaj počne in kdo ga potrebuje? Podrobnosti poklica nam razkriva Maja Voje, strateginja rasti pri MAD Kings Growth Agency v Bruslju, ki jo lahko ta petek, 10. 11., srečate na dogodku Growth Marketing Conference Meetup v Ljubljani.

Kultura 2.0

Kako zgleda tvoj ‘lajf’, če oblikuješ nogavice, razkriva (digitalna) kava z Zulu Zion

Na slovenski digitalni sceni deluje kup nadarjenih oseb, ki so hkrati izredno zanimivi sogovorniki. Ustvarili smo serijo video intervjujev, v katerih se ob dobri kavi pogovarjamo s kreativnimi ljudmi.