ZAVOD 404: Kar ne obstaja, ustvarimo! - Netokracija.si

ZAVOD 404: Kar ne obstaja, ustvarimo!

Rok Capuder je že pred štirimi leti imel vizijo o zavodu, kjer bi se mladi lahko tehnično izpopolnjevali in zraven šolske teorije tudi praktično ustvarjali. Zbral je ekipo desetih mentorjev in lansko leto ustanovil Zavod 404, prvi mladinski tehnološko raziskovalni center v Sloveniji.

Zavod 404 je prvi mladinski tehnološko-raziskovalni center v Sloveniji Foto: Rene Knapič
Zavod 404 je prvi mladinski tehnološko-raziskovalni center v Sloveniji (foto: Rene Knapič).

Rok Capuder je že pred štirimi leti imel vizijo o zavodu, kjer bi se mladi lahko tehnično izpopolnjevali in šolsko teorijo preizkušali v praksi. Zbral je ekipo desetih mentorjev in lansko leto ustanovil Zavod 404, prvi mladinski tehnološko-raziskovalni center v Sloveniji.

Vsi vemo, da ob teoriji nujno potrebujemo še prakso, ki pa dijakom gimnazij ni tako dostopna, kot je na primer dostopna dijakom tehniških in strokovnih šol. Željo po praktičnem ustvarjanju, prek katerega bi lahko učenci učno snov, predelano pri pouku, pretvorili v smiselne izdelke, prototipe ali naprave, so v učencih prepoznali tudi ustanovitelji. Poleg Roka Capudra, idejnega vodja zavoda, ekipo sestavlja še 10 mentorjev, od katerih vsak pokriva svoje ekspertno področje: od elektrotehnike, robotike in fizike pa vse do strojništva in 3D modeliranja. Kot nam je zaupal Rok Capuder:

Naš namen je tehnologijo približati mladim ter jim omogočiti individualno ali skupinsko delo na strojih in napravah, ki bi jim bili sicer nedostopni. Naša glavna dejavnost niso predavanja, ampak izobraževanje z delom na različnih tehničnih projektih, kjer se poleg tehnologije mladi učijo tudi skupinskega dela, projektnega in finančnega vodenja, ter najpomembneje – spoznavajo, kaj vse lahko dosežejo, če predano sledijo zastavljenemu cilju.

Od CNC-ja do 3D tiskalnika

V zavodu, ki ima svoje prostore v industrijski coni Stegne, je mladim na razpolago širok nabor orodij, ki jih lahko uporabljajo – od CNC rezkarja, 3D tiskalnika, ročnega orodja, stružnice, pa vse do računalnikov in mikrokrmilnikov. Tehnika je namreč v zadnjem desetletju zelo napredovala in izdelava produktov, ki je bila nekoč povsem v domeni velikih podjetij, je danes možna že v domači delavnici. Tega se zavedajo tudi v zavodu in verjamejo, da edini način vzgajanja kreativnosti pri mladih lastna izkušnja:

Mladi, ki jim je tehnika blizu, največkrat potrebujejo le usmeritev ter dobrega mentorja, ki jim pomaga pri uresničitvi njihovih idej. Kreativnost pa je treba gojiti in jo vzgajati že pri najmlajših.

Srednješolske tehnične delavnice trenutno izvajajo na 6 srednjih šolah Foto:
Srednješolske tehnične delavnice trenutno izvajajo na 6 srednjih šolah (foto: Rene Knapič).

Trenutno izvajajo svoj najobširnejši program, to so srednješolske tehnične delavnice. Izvajajo jih na 6 srednjih šolah: Gimnaziji Moste, Gimnaziji Poljane, Gimnaziji Bežigrad, Gimnaziji Vič, Gimnaziji Ledina in GSŠRM Kamnik. Dijaki, ki v delavnicah sodelujejo, so si ob začetku šolskega leta izbrali svoj projekt, ki ga želijo do konca leta tudi realizirati.

Projekti na splošno zaobjemajo znanja naravoslovnih predmetov, ki jih nadgradimo z veščinami elektrotehnike, programiranja in strojništva. Dijaki skrbijo tudi za lastno projektno vodenje: izdelajo finančni načrt, načrt promocije projekta v medijih, seznam morebitnih sponzorjev, ki bi pomagali pri razvoju, ter raziščejo možne tržne potenciale.

Poleg srednješolskega programa osnovnim šolam ponujajo tudi programe elektrotehnike, v letošnjem letu pa začenjajo s programom LAB 404, ki je namenjen študentom različnih fakultet. Zavod s tem ponuja možnost povezovanja in sodelovanja, ki je danes tako pomembno za vstop na trg dela. Študentom bodo tako stali ob strani, ko se bodo skupaj lotili resnejših projektov, ki bi lahko prerasli tudi v podjetniško idejo. V sodelovanju s Kiberpipo Zavod 404 vsak drugi četrtek vabi tudi na brezplačna predavanja.

Error 404 kot navdih

Zavod deluje kot neprofitna organizacija, ki si svoje delovanje zagotavlja predvsem iz naslova javnih razpisov, donacij in prostovoljnih prispevkov posameznikov. V njem pa vidijo smisel tudi uspešni slovenski podjetniki, kot je lanski dobitnik naslova Podjetnik leta Otmar Zorn (Iskra Zaščita), ki Zavodu daje na razpolago prostore za delo v industrijski coni Stegne.

Zavod 404 ima svoje prostore v industrijski coni Stegne. Foto: Rene Knapič
Zavod 404 ima svoje prostore v industrijski coni Stegne (foto: Rene Knapič).

In zakaj Zavod 404? Rok na vprašanje odgovarja tako:

404 je koda, ki v računalniškem jeziku pomeni, da spletna stran ne obstaja. In če ne obstaja, je to odlična priložnost, da jo ustvarimo! To je filozofija, ki jo zasledujemo: če si nekaj želiš in tega ne moreš dobiti, si to lahko ustvariš sam. Pot do uspeha pa vodi prek skupinskega dela, kjer mora vsak prevzeti svoje naloge in odgovornosti ter se naučiti sodelovati z drugimi.

Priljubljeno

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Zamudili ste ...

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.

Kultura 2.0

Dva piksla spodnjih hlačk: ženske kot junakinje računalniških iger

Igre so najnovejša pridobitev zabavne industrije. Pa so s tem tudi najnaprednejša? Pri prikazu človeških odnosov žal ne. Na tem področju capljajo celo za hollywoodskimi filmi.

Družbena omrežja

Kaj mora znati dober urednik družbenih omrežij leta 2019?

Urednik družbenih omrežij se dnevno sooča s kupom opravil, delo pa zahteva obvladovanje številnih veščin. Katere so in na kaj je treba paziti, ko iščete urednika za svoje kanale na družbenih omrežjih?