ZAVOD 404: Kar ne obstaja, ustvarimo! - Netokracija.si

ZAVOD 404: Kar ne obstaja, ustvarimo!

Rok Capuder je že pred štirimi leti imel vizijo o zavodu, kjer bi se mladi lahko tehnično izpopolnjevali in zraven šolske teorije tudi praktično ustvarjali. Zbral je ekipo desetih mentorjev in lansko leto ustanovil Zavod 404, prvi mladinski tehnološko raziskovalni center v Sloveniji.

Zavod 404 je prvi mladinski tehnološko-raziskovalni center v Sloveniji Foto: Rene Knapič
Zavod 404 je prvi mladinski tehnološko-raziskovalni center v Sloveniji (foto: Rene Knapič).

Rok Capuder je že pred štirimi leti imel vizijo o zavodu, kjer bi se mladi lahko tehnično izpopolnjevali in šolsko teorijo preizkušali v praksi. Zbral je ekipo desetih mentorjev in lansko leto ustanovil Zavod 404, prvi mladinski tehnološko-raziskovalni center v Sloveniji.

Vsi vemo, da ob teoriji nujno potrebujemo še prakso, ki pa dijakom gimnazij ni tako dostopna, kot je na primer dostopna dijakom tehniških in strokovnih šol. Željo po praktičnem ustvarjanju, prek katerega bi lahko učenci učno snov, predelano pri pouku, pretvorili v smiselne izdelke, prototipe ali naprave, so v učencih prepoznali tudi ustanovitelji. Poleg Roka Capudra, idejnega vodja zavoda, ekipo sestavlja še 10 mentorjev, od katerih vsak pokriva svoje ekspertno področje: od elektrotehnike, robotike in fizike pa vse do strojništva in 3D modeliranja. Kot nam je zaupal Rok Capuder:

Naš namen je tehnologijo približati mladim ter jim omogočiti individualno ali skupinsko delo na strojih in napravah, ki bi jim bili sicer nedostopni. Naša glavna dejavnost niso predavanja, ampak izobraževanje z delom na različnih tehničnih projektih, kjer se poleg tehnologije mladi učijo tudi skupinskega dela, projektnega in finančnega vodenja, ter najpomembneje – spoznavajo, kaj vse lahko dosežejo, če predano sledijo zastavljenemu cilju.

Od CNC-ja do 3D tiskalnika

V zavodu, ki ima svoje prostore v industrijski coni Stegne, je mladim na razpolago širok nabor orodij, ki jih lahko uporabljajo – od CNC rezkarja, 3D tiskalnika, ročnega orodja, stružnice, pa vse do računalnikov in mikrokrmilnikov. Tehnika je namreč v zadnjem desetletju zelo napredovala in izdelava produktov, ki je bila nekoč povsem v domeni velikih podjetij, je danes možna že v domači delavnici. Tega se zavedajo tudi v zavodu in verjamejo, da edini način vzgajanja kreativnosti pri mladih lastna izkušnja:

Mladi, ki jim je tehnika blizu, največkrat potrebujejo le usmeritev ter dobrega mentorja, ki jim pomaga pri uresničitvi njihovih idej. Kreativnost pa je treba gojiti in jo vzgajati že pri najmlajših.

Srednješolske tehnične delavnice trenutno izvajajo na 6 srednjih šolah Foto:
Srednješolske tehnične delavnice trenutno izvajajo na 6 srednjih šolah (foto: Rene Knapič).

Trenutno izvajajo svoj najobširnejši program, to so srednješolske tehnične delavnice. Izvajajo jih na 6 srednjih šolah: Gimnaziji Moste, Gimnaziji Poljane, Gimnaziji Bežigrad, Gimnaziji Vič, Gimnaziji Ledina in GSŠRM Kamnik. Dijaki, ki v delavnicah sodelujejo, so si ob začetku šolskega leta izbrali svoj projekt, ki ga želijo do konca leta tudi realizirati.

Projekti na splošno zaobjemajo znanja naravoslovnih predmetov, ki jih nadgradimo z veščinami elektrotehnike, programiranja in strojništva. Dijaki skrbijo tudi za lastno projektno vodenje: izdelajo finančni načrt, načrt promocije projekta v medijih, seznam morebitnih sponzorjev, ki bi pomagali pri razvoju, ter raziščejo možne tržne potenciale.

Poleg srednješolskega programa osnovnim šolam ponujajo tudi programe elektrotehnike, v letošnjem letu pa začenjajo s programom LAB 404, ki je namenjen študentom različnih fakultet. Zavod s tem ponuja možnost povezovanja in sodelovanja, ki je danes tako pomembno za vstop na trg dela. Študentom bodo tako stali ob strani, ko se bodo skupaj lotili resnejših projektov, ki bi lahko prerasli tudi v podjetniško idejo. V sodelovanju s Kiberpipo Zavod 404 vsak drugi četrtek vabi tudi na brezplačna predavanja.

Error 404 kot navdih

Zavod deluje kot neprofitna organizacija, ki si svoje delovanje zagotavlja predvsem iz naslova javnih razpisov, donacij in prostovoljnih prispevkov posameznikov. V njem pa vidijo smisel tudi uspešni slovenski podjetniki, kot je lanski dobitnik naslova Podjetnik leta Otmar Zorn (Iskra Zaščita), ki Zavodu daje na razpolago prostore za delo v industrijski coni Stegne.

Zavod 404 ima svoje prostore v industrijski coni Stegne. Foto: Rene Knapič
Zavod 404 ima svoje prostore v industrijski coni Stegne (foto: Rene Knapič).

In zakaj Zavod 404? Rok na vprašanje odgovarja tako:

404 je koda, ki v računalniškem jeziku pomeni, da spletna stran ne obstaja. In če ne obstaja, je to odlična priložnost, da jo ustvarimo! To je filozofija, ki jo zasledujemo: če si nekaj želiš in tega ne moreš dobiti, si to lahko ustvariš sam. Pot do uspeha pa vodi prek skupinskega dela, kjer mora vsak prevzeti svoje naloge in odgovornosti ter se naučiti sodelovati z drugimi.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Vodnik

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Analiza

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.